top of page

KOREAN POP

BEST OF 2021

 

I slutet av året brukar jag lista de bästa k-pop hitsen. Jag brukar hålla mig till 20-24 låtar, men i år blev det 27 (p.g.a. av en för året typisk velighet).

Musikvideorna innehåller mycket vatten och vätskor. Idoler badar i parfym, befinner sig under ytan, dricker alkohol, kliver i och ur havet. Det är barnpooler och vuxenpooler, höga vågor och en mängd fiskar. Det är också många som springer, rusar ifrån saker. Ofta verkar flykten ha med samhällets att göra, det finns något pressande, överhängande att lämna. Ibland är det attraktion och romantik som sångarna springer ifrån. Flera faller ner i mörka hål. Det förförs och dansas synkroniserat. Vampyrer, dålig kärlek, rymdlandskap, moderna hanbok, zombier, paranoia, persikor, självacceptans, skrattgropar och brinnande bilar är andra typiska inslag. När det gäller soundet är det många musikaliska hybrider: catchiga refränger, traditionella koreanska instrument, syntpop, rapp, R&B och (mer eller mindre) lyckade dansbreak. De flesta låtar bli bättre när den som inte förstår koreanska slår på engelska undertexter, några enstaka blir sämre.

Jag ser 2021 års lista som samtidigt vemodig och hoppfull. B.I sammanfattar det väldigt bra i en av årets bästa, den bitterljuvt peppiga 해변 (illa illa): ”Though I know it will crumble I’ll probably build a sandcastle again.”

BEST OF 2020

BEST OF 2019

BEST OF 2018

bottom of page