top of page

BEST OF BTS

Igår påbörjade Jin från BTS sin obligatoriska militärtjänst i Sydkorea, och snart kommer medlem efter medlem att gör det samma. Deras bolag HYBE har meddelat att det dröjer ända tills 2025 innan vi får se BTS fulltaliga igen.

 

För att bearbeta faktum har jag de senaste dagarna försökt lista tio favoriter från BTS snart tio år långa karriär. Jag började med att göra upp några begränsande regler, jag har hållit mig till låtar där alla sju medverkar och som har en musikvideo. Trots avgränsningarna har jag tvingats välja bort många fenomenala låtar. BTS har släppt fantastisk musik på koreanska, japanska och engelska och jag har inte begränsat mig när det gäller språk. Ändå slutade det symboliskt nog med att hela listan är på koreanska.

10. Just One Day (하루만), 2014

2014 hade BTS nyligen debuterat och varken deras budget eller fanskara var särskilt stor. Kvalitén på videon och medlemmarnas lätt överdrivna gesterna går att diskutera, men den oslipade barnsligheten är också en del av charmen. I min värld finns det heller inget oslipat över låten utan Just One Day är en fantastiskt välproducerad feelgood-favorit. Vill en se mognare gester uppträdde BTS också live med den 2020.

9. ON, 2020

 

ON släpptes i februari 2020 och kan läsas som en reflektion över kändiskapet och livets dubbelhet. En uppmaning om att fortsätta framåt fast livet är svårt. Den är skriven innan coronapandemin, men eftersom den släpptes i början av den är jag nog långtifrån ensam om att ha använt styrkan i ON för att ta mig igenom situationen vi befann oss i 2020-2021.

8. Save ME, 2016

 

Jag måste erkänna att det var först när Save ME släpptes 2016 som jag på allvar förstod grejen med BTS, innan såg jag dem bara som ett av alla k-popband. Den klassiska men geniala kärlekslåten kan ha en av de bästa musikvideorna någonsin. Filmad i en tagning i ett ödesmättat landskap fokuserar Save ME på koreografin och de sju medlemmarnas olika utryck, och är ett briljant stycke pojkbandsromantik.

7. 피 땀 눈물 (Blood Sweat & Tears), 2016

 

Efter Save ME kom 피 땀 눈물 och jag var fast i BTS. Musikvideon utspelar sig bitvis på ett konstmuseum, sprängfull av referenser och symboler är den fans mest överanalyserade. Min egen favoritsymbolik är när Jin i slutet kysser en skulptur och lite senare krackelerar som att han själv också vore en skulptur. Densiteten i alla (till största del västerländska) konst-, litteratur- och filosofireferenser i kombination med den desperata och catchiga musiken känns kanske inte riktigt lika ”on point” idag som när den kom, men trots det är 피 땀 눈물 fortfarande en av BTS bästa.

6. IDOL, 2018

 

Med slagorden ”You can’t stop me lovin’ myself” och en melodi som använder sig av traditionella koreanska instrument är IDOL en modern klassiker. En hyllning till BTS själva och därmed också till den som lyssnar och speglar sig i dem.

5. 작은 것들을 위한 시 (Boy With Luv) feat. Halsey, 2019

 

작은 것들을 위한 시 är en helt fantastisk pophit där medlemmarnas olika röster används på ett exemplariskt sätt i produktionen. Flirtig och full av fanservice är den skriven till fansen, där Halsey (som sen många år tillbaka är en del av ARMY) symboliserar oss.

4. Young Forever, 2016

 

När jag såg BTS live på Wembley i London 2019, överraskade publiken BTS med att sjunga refrängen till Young Forever. Och när hela stadion sjöng på omväxlande koreanska och engelska var det så vackert att varken jag eller BTS kunde hålla tillbaka tårarna. Släpptes 2016 innan BTS på allvar slagit i Väst, handlar om att vara ung idol och är en mycket välförtjänt fanfavorit.

3. Black Swan, 2020

 

Ödesmättat om rädslan att förlora glöden och lusten; att aldrig mer uppslukas av det en valt att göra. ”Den första döden” kallar pojkbandsmedlemmarna det och som konstnär är det oerhört lätt att känna igen rädslan. BTS frågar sig vilka de är om deras livsval och musiken visar sig vara en känslomässig återvändsgränd.

2. DNA, 2017

 

Jag minns när jag hörde DNA första gången i en svensk klädaffär 2017 och blev så överrumplad och lycklig av att höra BTS utanför Asien att jag började filma. Det känns länge sen nu, men DNA var en otroligt viktig milstolpe i BTS internationella karriär. Smäktande och samtidigt catchig är den såklart också popmusik när den är som allra bäst.

1. 봄날 (Spring Day), 2017

 

Jag har flyttat runt och bytt plats på alla låtar på den här listan, utom Spring Day. För det finns ingen tvekan om att det är BTS bästa låt. ”Inget mörker, ingen årstid kan vara för evigt.” Sjunger Jungkook på koreanska och det är något med vemodet och hoppet. ”Kanske slår körsbärsblommorna ut och vintern tar slut.” Fortsätter Jimin, och om BTS bara skulle bli ihågkomna för en låt hoppas jag att det är Spring Day.

bottom of page